ÜNAL TONBUL


Kimdir ?
 


 

Bütün hayatı nerdeyse meşin yuvarlak çevresinde şekillenen, bütün hayatı nerdeyse futbolla özdeşleşen Ünal Tonbul, 2015-16 mevsimi öncesinde Davutpaşa 1926 file bekçilerini itinayla çalıştırmaya başlayan kaleci hocamız. Kaleciliği sırasında da, çalıştırıcılığı sırasında da, Türkiye’nin nerdeyse dört bir yanını dolaşan, hem becerilerini sergileyen, hem de bildiklerini genç meslektaşlarına sabırla sevgiyle öğreten TonbulAlipaşa kedilerinin de yeni göz bebeği. Çünkü Alipaşa’nın bilge ve cefakar kedilerihocamızın zorlu çalışmalar boyunca Davutpaşa 1926 kalecilerine gösterdiği şefkat ve cesaretlendirmeler nedeniyle kendisine şimdiden en leziz kuru mamalara duydukları sıcak hisleri besliyorlar.
 
Tonbul ailemizin Tokat’lı üyelerinden. 4 Ocak 1954 Turhal doğumlu. 17 yaşına kadar doğduğu ilçede yaşamış, ayakkabılarını burada bağlamış, terini annesinin verdiği tertemiz bez mendille burada silmiş, kedilerin başlarını burada okşamış, bakkal amcadan nane limon okaliptüs şekerlerini burada satın almış, önce Mehmet Akif İlkokulu, sonra Turhal Lisesi orta bölümünü burada bitirmiş, yani bitirmeden burada terk etmiş.
 
Anne Rukiye ev hanımıymış, artık aramızda olmayan Hasan baba ise işçi. Beş kardeşlermişler, dört erkek, bir kız. Kalecilik yapan Enver ve santrfor İhsan Turhalspor’da, kaleci Mustafa ise Kayseri Şekerspor’da top oynamışlar.
 
Tonbul’un hayatını tamamen topa odaklı bir yaşam olarak tanımlayabiliriz. Bu nedenle bir kentten bir kente savrulup durmuş rüzgarın önüne kattığı yapraklar gibi. Ama Tonbul’un dinginlikle aydınlanan yüzüne baktığımızda bu yaşamın emek ve öğretme gibi kutsal duygularla güzelleşmiş bir yaşam olduğunu keşfetmek pek de zor gözükmüyor Fındıkzade’nin cin gibi uyanık kedileri için.
 
Tonbul’un futbol yaşamı 1972 senesinde Amasya kalesinde başlamış. 1973-75 arası birinci kümenin yaman takımı Bolu’da Talip’in arkasında yedekte geçmiş.
 
Askerlik günleri 1975-76 senelerine denk geliyor. Manisa, Ankara Muhafız Alayı ve Samsun. Bu günler de aslında oldukça etkin geçmiş çünkü Samsunspor transfer etmiş kendisini. Kamuran Soykıray yönetiminde ikinci ligden birinci lige geçen kadronun bir parçası olmuş bir sene boyunca.
 
Ve dolaşmaya devam etmiş Tonbul. Sivas (1976-77), Erzincan (1977-79), Erzurum (1979-83), Burdur (1983-84), Babaeski (1984-1999).
 
Babaeski denince bir durmak gerekiyor Tonbul’un hayatında. Çünkü dile kolay on beş senesi geçmiş bu Trakya ilçesinde. 1984-88 arasında kaleci, 1989-99 arası ise kaleci hocası olarak çalışmış Babaeski’de. Aynı zamanda emekliliği için belediyenin de işçi kadrosunda yer almış.
 
Ama emekliliğe iki sene kala canı sıkılmış herhalde rotayı Çerkezköy Profilo’ya çevirmiş. Bir sene kalecileri çalıştırmış, oradan Sapanca’ya geçmiş, altı ay boyunca Sapanca kalecileriyle bütünleşmiş.   
 
Bir sonraki durak Kartal. Altı ay bu güçlü takımın altyapısı kendisine teslim edilmiş. Henüz bıyıkları terlememiş bir Volkan Demirel, Tonbul’un usta ellerinde yoğrulmuş, kıvamına gelmiş. Sonrası Pendik, Zeytinburnu, Isparta, Sakarya, yeniden Isparta, Gümüşhane, Afyon, Yozgat, Hatay, Sarıyer.
 
Tonbul şu anda Yalova’da oturuyor. Dünya evine girişi 1982 yılında. Serpil hanım Darüşşafaka eğitim kurumunda bir emekçiymiş. Çiftin 1984 doğumlu Ünsal, 1986 doğumlu Onursal isimli iki de çocukları var.
 
Tonbul kaleciliğini şöyle tarif ediyor. ‘’Boyum 1.84’tü. yer ve hava toplarına çok hâkim bir kaleciydim. İyi takımlarda oynadım. Reflekslerime çok güvenirdim. Topu oyuna güzel sokardım. Kalede güven verirdim arkadaşlarıma. Şöyle derlerdi. ‘’Ünal, deplasman bir puan’’. O kadar güvenirlerdi yani.’’
 
Tonbul kendisini mülayim, parası olduğunda cömert biri olarak tanımlıyor, araba kullanmıyor, televizyonda daha çok spor ve müzik izlencelerini yeğliyor, Türk Sanat Müziği dinliyor.
 
En beğendiği kaleciler arasında Yavuz Şimşek, Datcu, Yasin Özdenak, Mümin Özkasap, Ali Artuner, Yılmaz Urul adlarını sayıyor.
 
Tonbul’unDavutpaşa ailesiyle olan ilişkisinin kökeni bayağı eskilere dayanıyor. 1978 yılında Davut Kılıç’ın efsane kahvesi Karakaş’ın müdavimiymiş  çünkü. Tonbul kız kardeşi Nuray hanımın Aksaray’daki evine geldikçe,General’in yanına uğramayı asla ihmal etmezmiş. Dahası Çukurbostan’daki yaz turnuvalarında da sayısız defa kalecilik yapmış.
 
Tonbul’un en çok görüştüğü ve seviştiği Davutpaşalılar ise Sıtkı Özcan, Ergin Külçeli, Necdet Eser, Muhittin Boşat, Ayhan Tirki, Necip Timurözü ve Ramazan Emre.