1978-79











1978-79







1978 belalı bir seneydi, güz ve kış ayları da aynı karanlığı yansıtıyordu. 22-26 Aralık arası akan dört gün Cumhuriyet tarihimizin utanç sayfalarından biriydi. Kahramanmaraş’ta sağcıların çıkardıkları olaylarda büyük çoğunluğu Alevi ve solcu olan 105 kişi ölmüş, 176 kişi yaralanmıştı. 1979 yılı da bir önceki yıl kadar karanlık ve insanlık dışı olaylarla doluydu. 12 Mayıs gazetelerde yayınlanan tam sayfa ilan şaşırtıcıydı. TÜSİAD Ecevit hükümetini kıyasıya eleştiriyordu çünkü. 11 Haziran ülke berbat bir haberle sarsılmıştı. Cumhuriyet tarihinin beşinci devalüasyonu yapılmış, Türk lirasının 1 dolar karşılığı 47 lira on kuruş olmuştu.         
 
Gelelim Esekapı’ya. 1978/79 mevsiminde Cevat Aksay yönetimi iş başındaydı. Mevsim açılışı Ağustosun ilk haftasında oldu. Törene konuk olarak katılan kurt antrenör Kadri Aytaç oyunculara umut veren sözler söyledi. Sizleri ulusal forma altında görmek isterim, Davutpaşa’nın şerefine yakışır şekilde mücadele etmelisiniz, dedi. Rıdvan Şumlulu A takımımızın başındaydı, yardımcıları Davut Kılıç ile İsmail Demirsoy’du. 
 
İstanbul birinci amatör liginde altı gurup vardı o mevsim. Biz D gurubunda yer aldık. Genç ve başarılı bir takım kurmuştuk. İyi top oynadık, ortalarda bitirdik ligi. Küme düşme korkusu yaşamadık. Guruptaki on iki takım Mecidiyeköy, Sirkeci, Bağlarbaşı, Çapa, Tekel, Özenspor, Sefaköy, Yeldeğirmeni, Ortaköy, Yavuzsultanselim ve Kasımpaşa’ydı. Yavuzsultanselim ikinci kümeye düşmüş, Tekelspor ise şampiyon olmuştu mevsim sonunda. Namağlup ünvanlarını ellerinden almıştık onları 1-0 yenerek.
 
3 Eylül 1978 Yeldeğirmeni ile berabere kalarak bismillah dedik sezona, 1-1. Golümüz Yurdanur’dan. Suat, Şeref, Muhittin, Naci, Kemal, Ali, Mustafa, Ali 2, Yurdanur, Aydın, Şaban. 9 Eylül 1978 Çapa’ya boyun eğdik, 0-1. Suat, Şeref, Muhittin, Naci, Kemal, Ali, Ahmet, Ali2, Fuat, Yurdanur, Aydın. 17 Eylül 1978 Sirkeci’ye de eğiyoruz boynumuzu, 1-2. 23 Eylül 1978 mevsimin zaferi, şampiyon Tekel’i 1-0 yeniyoruz.
 
1 Ekim 1978 Özenspor ile yenişemiyoruz, 3-3. Gollerimiz Suha, Yurdanur, Kemal’den. Kadromuz Suat, Şeref, Kemal, Muhittin, Ragıp, Çetin, Yılmaz, Ali, Süha, Necip, Yurdanur. 7 Ekim 1978 Kasımpaşa’yı deviriyoruz, 2-0. 15 Ekim 1978 güçlü Mecidiyeköy önünde çaresiziz, 0-1. 21 Ekim 1978 Bağlarbaşı önünde sevinçli ayrılıyoruz sahadan, 1-0. Golümüz deneyimli Süha’dan geliyor 43.dakikada. Suat, Şeref, Muhittin, Mustafa, Ekrem, Çetin, Ali Kemal, Fuat, Süha, Turgut.
 
8 Kasım 1978 zayıf Yavuzsultanselim’e diş geçiremiyoruz, 1-1. 14 Kasım 1978 Sefaköy maçımızdan gol sesi çıkmıyor, 0-0. 25 Kasım 1978 Ortaköy’ü yeniyoruz, 1-0.
 
2 Aralık 1978 tarihinde ikinci yarının ilk karşılaşmasını Yeldeğirmeni ile oynuyor ve aynen ilk yarıda olduğu gibi 1-1 berabere kalıyoruz. Golümüz Muhittin Boşat’tan. Yakup, İdris, Ekrem, Muhittin, Ragıp, Vahap, Aydın, Ali, Turgut, Necip, Yılmaz. 7 Aralık 1978 Çapa karşısında yine yeniğiz, 0-1. 10 Aralık 1978 kümenin kudretli ekibi Sirkeci karşısında yeniğiz, 1-3. 16 Aralık 1978 şampiyon Tekel karşısında sıradan bir mağlubiyet alıyoruz, 0-2. 24 Aralık 1978 rakip Özenspor ve yine yenişemiyoruz, 2-2. 30 Aralık 1978 eski seneyi kapamanın şerefine güçsüz Kasımpaşa karşısında beklenmedik bir yenilgi alıyoruz, 0-1. Suat, İdris, Vecdi, Turgut, Ragıp, Çetin, Atilla, Necip, Ali, Hamdi, Yılmaz.    
 
Yeni yıla umutlarla başlıyoruz ama 7 Ocak 1979 Mecidiyeköy’e diş geçiremiyoruz, 0-1. 17 Ocak 1979 hiç beklenmedik bir yenilgi alıyoruz zayıf Yavuzsultanselim karşısında, 1-2. Tek gol Fuat’tan. Güçsüz rakibe iki maçta kaptırdığımız üç puan mevsim sonunda daha yükseklerde yer almamıza engel oluyor. Levent, Şeref, İdris, Ragıp, Muhittin, Necip, Ali (Çetin), Şükrü, Turgut, Fuat, Yılmaz. 31 Ocak 1979 Bağlarbaşı maçlarının ikincisini de kazanıyoruz Turgut’un golüyle, 1-0. Suat, Şeref, İdris, Ragıp, Muhittin, Ali, Yılmaz, Necip, Fuat, Çetin, Turgut.
 
 
4 Şubat 1979 günü Ortaköy ile yenişemiyoruz, 1-1, tek gol savunmacı Muhittin’den. Suat, Şeref, İdris, Muhittin, Ali, Mustafa, Yılmaz, Necip, İsmail, Çetin, Şaban. 8 Şubat 1979 Sefaköy karşısında 2-1 galibiz. Goller Çetin ve Ertan’dan. Suat, İdris, Ragıp, Mustafa, Vecdi, Çetin, Şeref, Ali, Atilla, Ertan, Şaban. 
 
Böylece 22 maçta 6 yengi, 7 beraberlik, 9 yenilgi alıyor, 20 atıyor,  24 yiyoruz. Puanımız 19.
 
Üçüncü kümeye terfi maçları ise 28 takım arasında yapılıyor bu mevsim. Taksim, Feriköy, Eyüp, Hasköy, Anadolu, Süleymaniye, PTT, Alibeyköy, Sitespor gibi köklü kulüpler katılıyorlar mücadeleye. 28 Ekim 1978 günü başlıyor vuruşmalar. Federasyonun insafsızca bölge gözetmeksizin eşleştirdiği takımlar çift maçlı, elemeli geliyorlar karşı karşıya. Bize Ceyhanspor düşüyor. 28 Ekim 1978 günü deplasmanda Ceyhan’a 0-3 yeniliyor, 5 Kasım 1978 günkü rövanşında ise 1-1 berabere kalıyor ve eleniyoruz. Böylece yönetim rahatlıyor. Başka maçlar, başka deplasmanlar demek çünkü. Ve deplasmanlar da gereksiz harcamalarla eş anlamlı. 
 
Gençlerimiz de kendi liglerinde güçlerinin yettiğince ter döküyor 1978/79 mevsiminde. Süleymaniye, Sarıyer, Beykoz, Feriköy, Yedikule, Hasköy, Yeşildirek ve Vefa gibi rakiplerle cebelleşiyoruz. 
 
Şimdi Davut Kılıç, Necip Timurözü ve Özcan Kır’dan topçuların değerlendirilmesi. ‘’Suat cesur, refleksli bir kaleciydi. Savunmayla çok konuşur, iyi anlaşırdı.  Asım kısa boylu ama çevikti. Mustafa Abacı çok genç bir kaleciydi o günlerde. Altyapıdan yetişmişti. Gaziosmanpaşa’da oynadı, Almanya’ya gitti, sonra 2009-10 mevsiminde kırkını devirmiş olarak aramıza döndü.
 
Sağbek Şeref altyapıdandı, tekniği zayıftı, çengel gibiydi ama yapışkandı, savunma gücü fazlaydı. Solbek Nusret takozdu, altyapıdandı. Sol bek Vecdi kuvvetliydi, çok koşardı.  Ragıp ve Muhittin Boşat’a emanetti savunmanın ortası. İkisi de altyapıdandı. Sert ve kesici oyuncular. İdris Mert de altyapıdandı, sağ bekti, forma şansını az bulanlardandı. M.Ali stoperdi, Yayla’dan gelmişti. Sol bek Coşkun da öyle. Futbolu bilen bir topçuydu.
 
Orta saha oyuncularından Hamdi altyapıdandı. Mücadeleci ve markajcıydı. Necip Timurözü iyi top kullanırdı. Çetin Yedikuleliydi, komple bir futbolcuydu, iki ayaklıydı, ama kendine bakmıyordu. Piç Ali lakabıyla anılan Ali Hamurcuoğlu hem orta saha, hem de sağ kanatta görev alırdı. Uzun bacaklı, teknik, kuvvetliydi. Lüleburgaz ve Galatasaray takımlarında oynadı daha sonraları. Sıtkı Özcan aslardandı ama az yer almıştı mevsim boyunca. Hayrullah da altyapıdandı, çok koşanlardandı.
 
Sağ kanatta oynayan Hilmi vasattı, Atilla kuvvetli bir topçuydu ama top tekniği zayıftı, altyapıdandı. Aydın sağ ve sol açıkta forma giyerdi. Bacakları çaprazdı, güzel adam geçerdi, hem de yürüye yürüye. Sağaçık Yılmaz da altyapıdandı, güçlü kuvvetliydi, ama yaşı küçüktü henüz. Fuat santrfordu, çok koşan, savruk bir forvetti. Turgut santrfordu, tekniği iyiydi, ama fizik olarak zayıftı. Yurdanur santrfordu, savruktu ama gol atar, çok koşanlardandı. Tarkan altyapıdandı, pırpırdı. Süha top tekniği üstün bir çalımcıydı, solaçıktı.’’
 
Terfi maçlarından bir anı Muhittin Boşat’ın ağzından. ‘’Ceyhanspor düşmüştü bize. 29 Ekim 1978 günkü deplasmana bir gidişimiz vardı ki, tam bir komediydi. Gencecik bir takımla çıkıyoruz maça. Daha işe girmemişim o günlerde. Başımızda Rıdvan abi vardı ama yönetici gelmemişti. Cevat abi kulüple ilgilenen Kürt Apo’ya vermişti deplasmanda ihtiyacımız olan parayı. Orada tüccar bir arkadaşım var, parasız kalırsanız bu verdiğim telefon numarasından ara onu, o ihtiyacınızı karşılar, demişti. Ulaşım için de Çayırağası Turizm otobüslerinin birinin en arkasından 15 kişilik yer ayrılmıştı. Neyse geldik Adana’ya sıradan bir lokantada gayet alçakgönüllü bir yemek yedik. Ama daha ilk ilk yemekte paramız bitti. Neyse bulduk Cevat abinin arkadaşını da üç beş kuruş aldık. Ben de uzak deplasman diye babamdan zar zor bir elli lira almıştım. Yani en kötü durumda geri dönüş parası olarak kullanmayı düşünüyordum bu parayı. Çıktık maça. Adamlar hazırlanmış. İnanılmaz güzel bir çim saha. 3-0 yenildik. Cevat abinin tüccar arkadaşı çok az para vermiş olacak ki, cebimdeki elli lira da harcanmış, on beş saat hiçbir şey yemeden aç yolculuk etmiştik İstanbul’a kadar.’’