SELAHATTİN BAKİKUŞAĞI






Semtimizin sağlam Davutpaşalıları, Bakikuşağı kardeşlerden (büyükten küçüğe, Selahattin, Takoz Burhan, Reşat, Vedat ve Sedat) Sadık Selahattin Bakikuşağı 15 Mart 1936 tarihinde geldi dünyaya. Aynen dayısı Bahri Aybastı gibi Makedonya, Üsküp doğumlu.

 

Aile 1938 yılında Karagümrük’e misafir geliyor dayıgillere. İki ay sonra ise temelli yerleşme gerçekleşiyor. Alipaşa’da, kadınlar hamamının yanına. Baba Muhtar Bakikuşağı lastik tamirciliğiyle uğraşmaya koyuluyor, anne Makbule ev hanımı.

 

Küçük Selahattin Alipaşa İlkokulu’nda görüyor ilköğrenimini, sonra hayat okulunda okumanın çok daha cazip olduğunu düşünüyor olmalı ki bırakıyor defteri, silgiyi, kalemi. Akrabalar gibi o da madeni eşya imalatıyla uğraşmaya koyuluyor. Sene 1943. Çıraklık 1953 yılına kadar sürüyor. 1953-56 arası ise onu beyaz eşya alanına girmiş buluyoruz. Fabrikada kaynakçılık yapıyor bu kez.

 

Selahattin Bakikuşağı Alipaşa İlkokulu bahçesinde başlıyor top oynamaya. Daha on yaşlarındayken. 1953 senesinde Langa’da görüyoruz genç topçuyu. Bahri Dayı elinden tutup götürmüş olmalı bu köklü kulübe. 1956 yılına kadar böyle sürüyor bu deneyim.

 

Sonra camiayla bütünleşiyor. Davutpaşa başkanı Ömer İpek çağırıyor onu, yaz ayları olmalı. Bir taşla iki kuş vurmak başkanın amacı. Hem eski, harabe bir yer olan alana (bugün benzincinin olduğu, Sıtkı Özcan’ın dükkanının çaprazı) kaynakçı ustası Selahattin’in de yardımlarıyla bir lokal kondurmak, hem de genç ve yetenekli topçuyu kulübe kazandırmak istiyor Ömer Başkan. Çok da iyi yapıyor. Bakikuşağı tek katlı, tek odalı, 40 m2’lik lokali başarıyla kotaran ekipten.

 

Başkan Ömer İpek ise tekstilci. Bursa’da fason kumaş yaptırıyor, Mahmutpaşa’da perakende satıyor bunları. Bu günlerde Genç Selahattin hamamın karşı sırasında karyola ve divan imalatıyla bayağı meşgul. Kendi işini kurmuş yani. Fabrika deneyimi sonrası.

 

Bakikuşağı 1956 yılının sonlarına kadar takımda forma ıslatıp, Aralık ayında askerlik hizmeti için başvuruyor orduya. Askerlik dönemi 1956-8 yılları arası. Konya Karagücü’nde futbol oynayarak geçiyor bu dönem.

 

1958-1962 yılları arasında Selahattin Bakikuşağı Davutpaşa savunmasının güvenilir orta hafı olarak dört yıl emek veriyor kavuniçi kahverengi renklere. Yerini yaşını başını almış, ama büyük futbol aşkıyla dolu Adil Özyedierler abisine kaptırıyor zaman zaman. Bu nedenle kardeşi Takoz Burhan sık sık kavga çıkarıyor, Olur mu böyle şey, diye. Çünkü kırkını geçmiş olan Adil Özyedierler takıma girdikçe, ağırlığı nedeniyle savunmanın ortası yol geçen hanına dönüyor. Leblebi gibi goller sıralanıyor kalemize. Adil Özyedierler bu dönemde takımı da çalıştırıyor aynı zamanda. Bediz Baysal’ın dediğine bakarsak, takıma saha kenarında tur attırıyor, sonra çift kaleye davet ediyor.

 

O yılları anımsadığında Bakikuşağı kaleci Agop için hem kaleciydi, hem yönetici, hem de antrenör diyor. Gayretli tutumunu övüyor. Alaaddin ve Erol hatırladığı öteki kaleciler. Solhaf Korsan Celal, sağhaf Hüseyin ise beraber oynadığı savunmacılardan ikisi.

 

1958 yılında babasını kaybediyor Bakikuşağı. 1962 yılında Cerrahpaşa’da yaylı yatak imalatına koyuluyor. 1987 yılına kadar sürüyor bu.

 

Yetmişlerde çok zorlanıyor yetenekli santrhafımız. 1971 yılında geçirdiği trafik kazası çok yıpratıyor onu. Yetmişli yılların terör olayları da. Dükkanı iç içe, vuruşup duran sağ ve sol guruplar arasında sıkışıp kalmış. İmalat işinde çalışan işçiler de sık sık eylem yapıyorlar, üretim aksıyor.

 

1984 yılında imalathanenin yarısını Viyana Bilardo Salonu yapıyor Bakikuşağı. Amaç Cerrahpaşalı doktor ve öğrencilere hitap etmek. Başarılı da oluyor, gidip gelenler arasında bilardocu Semih Saygıner isimli gencin yetişmesinde de önemli bir işlev üstleniyor üstelik.

 

1987 yılında ortaklarla olan anlaşmazlık, yılların getirdiği yorgunluk istop ettiriyor çalışan makinayı.  Ve 1998 yılına kadar kiraya veriyor dükkanı Bakikuşağı. Kahvelerde dinlenmeyi, dostlarla birlikte olmayı yeğliyor.

 

Aile hayatı 1956’da başlıyor değerli topçumuzun. Radiye Hanım ile evlilik bu erken tarihte. Üç kız çocuğu sahibi, aynen kardeşi Takoz Burhan gibi. Gülnaz, Seher ve Yılmaz kardeşler.

 

Selahattin Bakikuşağı semtte yazlık takımlar kurmasıyla da bayağı nam yapıyor. Düzenlemecilik yeteneği müthiş. Sultanspor bunlardan en ünlüsü. Necati Balaban ve Özcan Oal en tanınmış oyuncuları bu ekibin.

 

Futbolculuğuna gelince; hava hakimiyeti özellikle iyi, 1.82 boyuyla. Sağ ve sol ayağı eşit nerdeyse. Savunma yönü çok güçlü.

 

Langa ile Fener arasındaki hazırlık maçında Can Bartu’yu marke ettiği ilk yarıyı unutamıyor anıları arasında. Tatlı sert oyunuyla yıldırıyor Sinyor’u. İlk yarı 0-0 bitiyor. Yönetici Ahmet Erol Langalı teknik adamlara şikayet ediyor Selahattin’i. Can’ı sakatlayacak diye ağıyor, sızlıyor. Bakikuşağı oyundan çıkarılıyor. Maç 4-0 bitiyor böylece.