REŞİT KOŞAR




Reşit Koşar adı Davutpaşalılar arasında anıldığında, bütün ağızlar hep birden yetmişli yılların bu şahane topçusuna övgüler yağdırmaya başlar. Ama ne yazık ki Koşar aramızda tek bir sene kalmış, yuvadan erken uçmuştur. Kader diyelim buna. Çünkü Koşar’ın aramızda oynadığı tek mevsim 1973-4’tür ve oldukça talihsiz günlerdir bunlar. İçkici profesörlerin, Müfit Değer’den gelen ilkeleri çiğnediği, takımı bilinçsizce yönettiği ve kara bulutların üzerimize iyice çöktüğü, çöreklendiği günlerdir. Dahası mevsim sonunda üçüncü kümeden İstanbul birinci amatör kümeye lambur lumbur yuvarlandığımız mevsimdir 1973-4. 
 
Reşit Koşar  Davutpaşalıların ikizler ailesinden biri. 25 Mayıs 1953 tarihinde Bilecik’in Bozhöyük ilçesinde doğmuş. Üsküdar Paşakapısı İlkokulu’nda alfabeyi söktükten sonra, Üsküdar Paşakapısı Ortaokulu’nda orta ikide, Benden bu kadar deyip hayat okuluna transfer olmuş. 
 
Gayrı federe Üsküdar Tunusbağı’nda 1966-7’de amatörce top koştururken görüyoruz onu. Ardından, dönemin bileği bükülmeyen, Ali Mortaş imali İstanbulspor genç takımında ise başarılı futboluyla dikkat çekiyor.  
 
Koşar’ın dikkatini çektiklerinden biri de ellili ve altmışlı yılların kasap lakaplı beki Candemir Berkman olmuş. 1971 yılında Hatayspor’u çalıştıran Candemir genç oyuncuyu güneye götürüvermiş. Hatay ikinci kümedeymiş o sırada. Genç olduğu için yaşı tutmamış, ilkin genç takıma yollanmış. Devre sonlarında, lisansı gelmiş takımda şans bulmuş. Orduspor ve Güneşspor maçlarında bulduğu şansı iyi değerlendiren Reşit attığı goller ve başarılı futboluyla takımın değişmezleri arasına girmeyi başarmış hemen. Hatay serüveni iki yıl sürmüş.
 
Tesadüfen İstanbul’a yolunun düştüğü bir gün, Üsküdarlı Deli Engin patronu reklamcı Erol Akdoğu’nun yanına götürmüş onu. Akdoğu Davutpaşa yönetim kurulunda o günlerde, genel kaptan. On bin liraya ikna etmiş Koşar’ı üçüncü kümede oynamaya. 
 
Koşar bu dönemi biraz çekingen sözlerle anlatıyor. Çünkü pek uyum sağlayamamış takıma, eziklik çekmiş. Neyse Davut Kılıç sahip çıkmış ona da, Koşar başarılı futbolunu sergileme olanağı bulmuş. Forvette Mehmet ve Turgay ile birlikte özellikle Müsellim Kesse’nin çalıştırdığı son dönemde değişmez üçlüden biri olmuş. 
 
Koşar’ı Davut Kılıç, Çok seri bir topçuydu, diye tanımlıyor. Forvetin her tarafında oynardı, zamanlaması harikaydı, iki ayağını da iyi kullanırdı ve golcü özellikleri vardı, diye ekliyor.  
 
Sonra başarılı bir Balıkesir dönemi geçiriyor Koşar. 1974-8 arası kırmızı beyazlı ekipte ikinci kümede şampiyonluk yaşıyor. Yanında başka bir kadim Davutpaşalı: Enver Tuna. 
 
Koşar’ın en parlak dönemini herhalde 1978-80 arası top koşturduğu Zonguldak’ta yaşadığını söyleyebiliriz kolayca. Gündüz Tekin Onay yönetimindeki, Türkiye’nin Kozmos’u lakabı takılan ekipte kimler yok ki: İsa, Ersoy, Volkan, Ömer Kaner, Sinan.
 
Reşit koşar’ın askerlik dönemi 1978-80. Hep Zonguldak’ta kalıyor bu günlerde. Aldığı izinlerle takımından da uzak kalmıyor. Son iki ay ise Gaziantep’te. Ordu milli takım formasını da giyiyor bu iki yıl içinde.
 
Sonra 1980-1 mevsiminde Gaziantep, 1981-2’de Nazmi, Maradona Sadık, Halil İbrahim, Adil ve Mehmet’li kadrosuyla vurduğunu deviren Ankaragücü, 1982-4 arası yeniden Balıkesir.
 
Biraz yaşlanan, biraz yorulan Koşar artık 1984 yılına geldiğinde Simtel’in katkılarıyla hamle yapmak isteyen ve Nevruz, Güngör, Nedim, Nejat, kaleci Hüsnü, Hayri Bilgen gibi isimlerle takviyeli Vefa’ya demir atıyor.
 
Sonrası ise Afyonspor ve Bursa Karacabey. 1988-91 yılları arasında ise Üsküdar Anadolu’da forma ıslatıp kapanışı yapıyor. 
 
1991 sonrası ticaret yaparak geçiyor, 2000 yılında ise emekli oluyor. Bugün Futbol Federasyonu’nda görevli Koşar.