REFİK OSMAN TOP




REFİK OSMAN TOP (1897 – 1957)
 
Refik Osman Top adı Fındıkzade’nin genç kedilerine pek bir şey söylemese de, Top Beşiktaş tarihinin yıldız topçularından biriydi, yıllarca siyah beyazlı takımı çalıştırmıştı. Dahası Beşiktaş, Valideçeşme’de oturduğu sokağa ismi bile verilmiş bir futbol emekçisiydi. Top uzun ayaktopu yaşantısında hakemlik de yapmıştı.
 
Beşiktaş Valideçeşme'de futbola başlayan Refik Osman Top, Türkiye'de üç büyük kulüpte de oynamış ilk futbolcuydu.
 
Refik Osman, Beşiktaş'ı futbolla tanıştıran gençlerden biriydi. Futbolla tanışmaları ve Top soyadını alması şu şekilde oldu. Valideçeşme'de otururken karşı tepe Taşkışla'da bir yangın fark eden gençler, o yöne doğru koşarken Maçka Parkı'nın bulunduğu alanda futbol oynayan İngilizleri görmüşlerdi. Bu oyunu ilk defa gören gençler hayranlıkla futbola dalmış ve İngilizler'in uzun vuruşu ile kendi alanlarına düşen topu kapıp kaçmışlardı. Artık onların da bir topu vardı ve bu topu en emniyetli gördükleri Refik Osman Bey'in bahçesine saklamışlardı. Daha sonraları çıkan soyadı kanunu ile Refik Osman bu soyadını bu şekilde seçti. Amatörlük ortamında defalarca takım değiştirdi.
 
Beşiktaş dışında Progres, İttihatspor, Fenerbahçe, İstanbulspor takımlarında oynadı. İki kere Galatasaray'a gitti ve sonra tekrar Beşiktaş'a döndü. Şiir lakabıyla tanınıyordu.
 
Refik Osman Top, futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlük yaptı. 1939'dan 1945'e kadar Beşiktaş'a çok sayıda şampiyonluk kazandırdı. Ardından spor yazarlığına başladı. Futbol oynadığı dönemin sonunda Top isimli bir dergi de çıkaran Refik Osman dönemin spor teşkilatı için yazdığı "Yağma Hasan'ın Böreği" adlı yazısından ötürü ömür boyu men cezası aldı.
 
Peki bu Beşiktaş efsanesinin Davutpaşa bağlantısını merak edenlere hemen belirteyim Top ilk federe olduğumuz ve liglere katıldığımız mevsim, yani 1936-37 mevsiminde takımımızı çalıştırmış ve semt gençlerinden tabanca gibi bir takım yaratmayı başarmıştı.