ÖMER DÜRÜŞKEN

 





Ömer Ürüşken aynen Davut Kılıç, Hayati Küçükçavdar, Burhan ‘Efe’ Dalgıç ve Remzi Karaok gibi Karagümrük kökenli Davutpaşalılardan biri. Ürüşken belki sadece Müsellim Kesse ile başladığımız, asabi çalıştırıcının nefesi kesilince de İlhan Dragor ile devam ettiğimiz ve noktaladığımız uzun süren 1977-78 mevsimi formamızı terletmiş ama attığı gollerle Esekapı kedilerinin gönlünü çelmeyi bilmiş bir yiğit.
 
ÜrüşkenDavutpaşa 1926 ailesinin verimli balıklarından, 3 Mart 1955 doğumlu. Doğma büyüme Karagümrüklü. Karabaş Mahallesi Külahlı Sokak’taki bağımsız evde geçmiş ilk otuz senesi. 1985 yılından beri Asya Yakası’nda Bostancı’da yaşıyor.
 
Sabri Baba postacıymış, Şükriye Anne ise ev hanımı, ikisi de artık aramızda değiller. Altı kardeşler, üçü kız, üçü erkek.
 
Karagümrük 27. İlkokulu, Ahmet Gelenbevi Ortaokulu değerli forvetin gitmiş olduğu okullar. Ama hayat okuluna duyulan derin özlem orta üçten terke yönlendirmiş genç Ömer’i.
 
14 yaşında çalışmaya başlamış böylece, meslek sanat öğrenmiş. Soğuk demirci ustası Dayıoğlu İsmail’in yanındaymış, kaynak işlerinde pişmiş gün geçtikçe. Atölye Fatih Malta’daymış. Dört sene böyle geçmiş.
 
1969 yılında Genç Ömer semtinin namlı genç takımına girmeyi başarmış. Namı bugüne ulaşan, Lağım adıyla bilinen  OsmanOdman’mış çalıştırıcısı. Takım daha sonra A takımlar düzeyinde iyi işler yapan gençlerle doluymuş tıka basa. Kaleci Ali, Ünal Tombulel, forvet Ercüment gibi. Üç sene sonra A takımı formasını sırtına geçirmiş Ürüşken. 1975 senesine kadar da Karagümrük forvetinde yer almış.
 
Ürüşken futbol biçemini anlatırken şöyle diyor. ‘’Santrfor mevkiinde oynardım. Sağ ayağım daha kuvvetliydi ama solum da fena değildi. İyi topa vururdum. Golcü özelliğimle sivrilmiştim aslında. Boyum 1.80 filandı. Kafa toplarında da etkiliydim. Belki çok süratli değildim ama tekniğimle, oyunu okuyuşumla bu eksiğimi kapatıyordum. Saha içinde de, saha dışında da sakin ve soğukkanlı biri olduğum için oyundan kolayca kopmaz, sahadan atılmazdım. İstisnasını Davutpaşa forması altında yaşamış, pozisyon gereği, taç çizgisi yakınlarında bir kırmızı kart gördüğümü hatırlıyorum.’’
 
Ürüşken saha dışı kişiliğini ise şöyle betimliyor. ‘’Sessiz biriyim, dingin bir yapım var. Etrafımla iyi geçinmeye gayret gösteririm. Sorun çıkarmam. Hayvanları uzaktan severim ama gezmeyi daha çok severim.’’
 
Ürüşken’in askerlik günleri 1975-76 yıllarında. Acemilik Isparta, usta birliği ise Ankara Muhafız Alayı. Ama spor kampında torpilli topçular nedeniyle kendine yer edinemeyince futbolcu yeteneklerini bölük maçlarında konuşturmuş zorunluktan.
 
Genç forvet 1976-77 mevsimini üçüncü ligdeki Ödemiş, 1977-78 mevsimini ise birinci amatörde Müsellim Kesse yönetiminde Yaylalı oyuncularla gösterişli bir kadro kuran ama sezon ilerledikçe çuvallayan Davutpaşa 1926’da geçirmiş. Şöyle hatırlıyor. ‘’Müsellim zamanıydı. Asabi ve sağı solu belli olmayan bir çalıştırıcıydı. O mevsim oynadığımız terfi maçları bence odaklanmamızı bozmuştu. Ben hedefe varamamamızı buna bağlıyorum. Bir de maddi durumumuzu neden gösterebilirim. Çok yoksulduk, deplasmanlara giderken yolcu otobüslerine binmiştik.’’
 
Ürüşken’in 1978 sonrası amatördeki Mimar Sinan, ikinci ligde oynayan Edirnespor, Küçükköy, Gaziosmanpaşa, Yücespor, Fatihspor’da birer ikişer sene top koşturduğunu görüyoruz. 1986 senesinde de yorulup paydos dediğini.
 
Ürüşken’in askerlik sonrası soğuk demirciliği bırakıp kasacılık işlerine yöneldiğini ekleyeyim. Bayrampaşa’daymış dükkanı. 1978-86 bu meslekle kazanmış hayatını. Ama futbolu bıraktığında yeni bir işe atılmayı uygun görmüş. Pazarlamacılığı seçmiş. 1986-2001 bu faaliyetle geçmiş.
 
Ürüşken yirmi birinci yüzyıla girerken hayatına bir yenilik daha getirmiş, bu kez hırdavatçılıkta karar kılmış. 2014 senesine kadar bu işte çorba parasını çıkardıktan sonra şalteri indirmiş. Harç bitti, yapı paydos demiş. Şimdi emekliliğin tadını çıkarıyor, yoğun geçen yılların yorgunluğunu üstünden atmaya çalışıyor.
 
Gelelim Ürüşken’in dünya evine girişine. Safinaz Hanım ile 1988 yılında gerçekleşmiş mutlu birleşme. İki şirin kız evlat bu birlikteliğin meyveleri. 1989’lu burcu bilişim piyasasında eğitmenlik yapıyor, 1992 doğumlu Beril ise Antalya’da bir eczanede çalışıyor.
 
Ürüşken’in sevdiği şeyler arasında film izlemek önemli bir yerde. Yerli yabancı film ayırt etmiyor, komedi türündeki yapımları tercih ediyor. Bulduğu gazetelere göz atıyor, televizyon kanallarında genelde haber ve spor izlencelerinde karar kılıyor.
 
İnternet ve bilgisayar kullanıyor, ehliyetini 1987 yılında almış, arabası Palyo. Ürüşken Fenerbahçeli. Türkiye’nin gidişatını iç açıcı bulmuyor, kendisini bir demokrat olarak tanımlıyor.
 
Takım arkadaşlarını hatırladığında en yetenekli olanların Aydın, kaleci Fikret, Muhittin Boşat ve Güngör olduğunu söylüyor.