MAHİR YAĞIZER




Davutpaşa 1926 tarihinin en önemli adlarından olan ‘Efsane Albay’ Mahir Yağızer takımımızın sadece bir futbolcusu olarak değil, ama Herodot’u ve Naima’yı bile kıskandıracak titizliktebir tarihçi olarak belleklere kazınmış bir yiğit. Yağızer’in 1926-1972 arasını iğneyle kuyu kazarcasına toparladığı, kimsenin istatistik bilimiyle tanışmadığı yıllarda bile sayısız tablo ve grafikle bizlere anlattığı Davutpaşa 1926’nın gizli kalmış tarihi yakında kısım kısım portalimizde yayınlandığında, bu muhteşem insanın değeri günümüzün Fındıkzade kedileri ve Alipaşa ahalisi tarafından anlaşılacaktır. Adım kadar eminim bundan!
 
Yağızer 1919’da Alipaşa’da doğdu. 1933’te genç takımımıza girdi. Bu genç takım serüveni ona hem spor, hem de ahlak konusunda çok şey kazandırdı. Birçok ilkeyi Eski Çukurbostan’da aldı. Başarılı genç takımın hem santrforu, hem de kaptanıydı. 1937 yılına kadar kulüp içinde bir oyuncu olarak var oldu.
 
Askeri öğretim ve eğitim nedeniyle aramızdan ayrıldıktan sonra, Trabzon İdman Ocağı, Necmiati, Harp Okulu, Diyarbakır, Eskişehir ve Kayseri Hava Gücü takımlarında 1953 yılına kadar futbol yaşantısını sürdürdü. Ayaktopu yaşantısını bitirdiğinde 483 numaralı bölge futbol hakemi oldu.
 
1940 yılında hava subayı çıkan Yağızer 1960 yılına kadar ayrı kaldığı Davutpaşa 1926’yı bir an bile unutmadı. Renklerimizi taşıyan ilk numaralı forma, flama ve şort benzeri malzemeleri yaptırarak kulübe gönderdi. Semte Eskişehir’in güçlü armadası Hava Okulu’nu getirerek Davutpaşa 1926 ile bir özel maç düzenledi; maç hasılatının kulübümüze kalmasını sağladı. Yaşadığı kentlerde hep kavuniçi kahverengi renklerin bir aşığı olarak kulübü tanıttı, temsil etti.
 
1963 yılına kadar lisanslı futbol ve voleybol hakemliği yapan Yağızer 1949-56 yılları arasında Kayseri’de, futbol, atletizm ve sportif oyunlar ajanlığı, Havagücü ve Yolspor’unantrenörlüğünü yaptı. 1959’da Havagücü kız voleybol takımını kurdu. Bu bir ilkti!
 
Yağızer 1960’ta emekliye ayrılınca, Mersin’e gitti. Bölge müdürü Edip Buran kendisine hemen voleybol ve basketbol ajanlığı verdi. Yağızer de lise ve dengi okullarda kız takımları yetiştirdi, onları Mersin İdman Yurdu adına ilk kez Türkiye birinciliklerine gönderdi.
 
Yağızer Kayseri’de yetersiz kalan stadın yükünü azaltmak için bölge müdürü İbrahim Bamyacıoğlu’nun izniyle Havagücü Stadı’nı yaptırdı; Etimesgut’taki Hava Stadı’nın yapımını tek başına üstlenerek bu tesisi Şekerspor, Demirspor, Petrolspor, Gençlerbirliği ve Muhafızgücü’nün hizmetine sundu.
 
1962 yılında yeniden İstanbul’a yerleşen Yağızer bütün gücünü Davutpaşa 1926’ya yoğunlaştırdı ve 46 senelik tarihi toparladı, çok önemli bir çabaya değerli imzasını bastı.