HİLMİ KİREMİTÇİ

 

 
 
 
HİLMİ KİREMİTÇİ (1934-2011)
 
Hilmi Kiremitçi adı bugün kafelere dönüşmüş çay bahçelerinde, eski anıları birbirlerine anlatmaktan büyük mutluluk duyan Alipaşa ihtiyarlarını hala heyecanlandırıyor kuşkusuz. Alipaşa’nın tıfıl gençleri fransız kalıp omuz silkse de, fransız usulü dudak bükse de, Alipaşa ihtiyarlarını gurura boğan, Alipaşa kedilerinin antenlerini titreten bir isim, Hilmi Kiremitçi. 
 
Ellili yılların başından, altmışların ilk yarısına kadar Türk futbolunda bir yıldız gibi parlamış, ay yıldızlı ulusal formayı da defalarca terletmiş bir topçu Hilmi Kiremitçi. Bulgaristan kökenli dev sporculardan, aynen cep herkülü Naim Süleymanoğlu gibi.
 
Kiremitçi 1934 doğumlu, Türk azınlığının yoğun olduğu Filibe kentinden. Küçük yaşlarda annesiyle birlikte gelmiş Türkiye’ye. 1949 yılında Vefa altyapısında futbola başlamış.
 
Ayaktopçu olarak Davutpaşa serüveni 1951- 1953 arasında. Yani Hilmi Kiremitçi 17 ile 19 yaşları arası kahverengi kavuniçi renklere hizmet vermiş, forvette goller atmış, müthiş futboluyla hemen dikkati çekmiş. Amatör anlaşmayla bağlı kaldığı Davutpaşa’dan İstanbulspor’a geçişinde ise profesyonelliği seçmiş. Sene 1953. Üç yıl da sarı siyahlı formayla mücadele etmiş.
 
Hilmi Kiremitçi 1956 yazında birinci kümenin yaman takımı yeşil beyazlı Vefa’nın yolunu tutmuş. Burada tam bir yıldız kimliğini kazanmış. 5 Nisan 1957 tarihinde yapılan ve 4-0 yengimizle sonuçlanan Mısır maçıyla da milli formaya kavuşmuş.
 
Dört yıl Vefa’da sol açık mevkiinde top koşturduktan sonra Fenerlilerin teklifine hayır dememiş Kiremitçi. İlkin Galatasaray ile epey flört etmiş ama imzayı sarı lacivertliler için atmış. Kadri Aytaç anılarında o dönemin Fener’inde işlerin karışık olduğunu belirtiyor. Takımdaki Can Bartu, Basri Dirimlili ve Lefter Küçükandonyadis arasında zorlu bir iktidar çekişmesinin olması elbette kulübe zarar vermiş. Keskin sirkenin zararı küpüne çünkü. Ama yine de şampiyonluk yaşanmış ilk yıl, 1960-61 mevsimi.
 
Ancak Kadri Aytaç bu çekişmenin ilerleyen sezonlarda büyüdüğünü ve bu üçlüyle başa çıkamayan beceriksiz çalıştırıcı Necdet Erdem’in hıncının kendisinden ve Kiremitçi’den çıkardığını söylüyor.
 
Kiremitçi dördü Fenerbahçe forması altında, 13 kez A milli formayı giymiş, bir kez de B milli formayı taşımış.
 
1963 yılında gözbebeği Vefa kulübüne dönüş yapmış, dört yıl daha burada oynamış. 1967/68 mevsiminde kendisini ikinci küme takımlarından Sivasspor’da görüyoruz, antrenör futbolcu kimliğinde.
 
Antrenörlük yaşantısı uzun sürdü Kiremitçi’nin, sayısız takım çalıştırdı. Bayağı başarı yakaladı. 1978/79 mevsiminde Orduspor’a birinci kümede harika top oynayarak, lig dördüncülüğüne tırmandırdı söz gelimi. Böylece Ordu Avrupa kupalarına katıldı ertesi mevsim.
 
Başka başarıları arasında 1981/82 mevsiminde Samsunspor’u, 1985/86 mevsiminde de Diyarbakırspor’u birinci kümeye çıkarmasını gösterebiliriz.  
 
Vefa 1971-74, Bandırmaspor 1974-77, Vefa 1980-81,  Beykoz 1982-83,  Vefa 1986-87, Bandırmaspor 1987-88 antrenörlük yaşantısından parçalar.
 
Kiremitçi genç bir oyuncuyken bir arada olduğu Alipaşalılarla çalıştırıcı olarak da beraber çalıştı. İkinci kümeye çıktığımız sene yani 1981-82 mevsiminde, Güngör Tetik’in bıraktığı enkazı devralıp kümede kalmamızı sağladı ilkin. Sonra 1984-85 mevsiminde Hadi Türkmen’in başkanlığında üçüncü kümede oynayan takımımızın teknik adamlığını üstlendi.    
 
Kiremitçi 2005 senesinde akciğer kanserine yakalandı, uzun bir yaşam mücadelesi verdi, 20 Temmuz 2011 tarihinde aramızdan ayrıldı. Mezarı son yıllarını geçirdiği Erdek’te.
 
Yaşayan en kıdemli, en has, en büyük  Davutpaşalı Ulvi Yetergil amcamız, 1951-53 arası Kiremitçi’nin semtte kont gibi dolaştığını, ailece zengin olduğu için yoksul oyunculara para dağıttığını, cömert ve verici bir kişiliğe sahip olduğunu söyleyerek övüyor onu. Davut Kılıç ise Çukurbostan’daki Perşembe maçlarında müthiş oynadığını söylüyor süper solaçığın. Bacaklarının çok güçlü,  top sürüşünün eşsiz olduğunu, topu sürerken saha çizgilerinin dışından koştuğunu belirtiyor. Ve sol ayağının pergelden farksız olduğunu, paslarının ölçülülüğünü, şutlarının yerini bulduğunu da ekliyor.