CİHAN RENDA

 

 





Alipaşa kedileri 1985-86 mevsiminde Lütfü Isıgöllü yönetiminde kurulan ve üçüncü kümede başarılı maçlar çıkaran genç ve enerjik takımın çevik ve cesur kalecisi olarak anımsıyorlar Cihan Renda abilerini, hiç unutamıyorlar.
 
Cihan Renda 28 Aralık 1960 doğumlu, çocukluğu Cerrahpaşa, gençliği ise Şehremini’de geçmiş. Anne Özcan ev hanımı, baba Durmuş ise Alamancı. Cihan, Cengiz abisi ve Cem kardeşinin doğumlarının arasında gelmiş dünyaya.
 
İbrahim Alaaddin Gövsa İlkokulu, Şehremeni Lisesi okuduğu okullar. Lisansiye olduğu kulüp ise Güzelhisar, sene 1974 olmalı. İlk kalecilik ilkelerini Refik hocasından burada almış. Dört yıl Güzelhisar’da kalede durduktan sonra Almanya’nın yolunu tutmuş genç Cihan. 1978-80 seneleri arasında Stuttgart’ta yaşamış. Alman ve Türk oyunculardan kurulu amatör takımlarda oynamış.
 
Renda’yı 1980-82 arası vatani görevini yaparken buluyoruz. Deniz eri. Acemilik İskenderun, usta birliği Bartın. İki yıl alay takımlarında kalecilik yaparak geçmiş. Abdülkerim gibi oyuncular varmış usta birliğinde, tek askeri takım olarak katıldıkları Kaymakamlık Kupası’nda şampiyonluk elde etmişler.
 
Askerlik dönüşü 1982-83 mevsiminde  kendisini birinci amatör küme takımlarından Bozkurt Mensucat’ta görüyoruz. Ertesi iki yıl ise Bozkurt’ta. 1985-86 Davutpaşa serüveni, parlak bir yıl. Cihan göz kamaştırıcı karşılaşmalar çıkarmış, sayısız takımın dikkatini çekmiş. 1986-87 mevsimi, ikinci kümenin güçlü takımı Karabük istemiş onu. Umutlu başlayan bu deneyim iyi sonuçlanmamış. Antrenör Mehmet hoca Orduluymuş çünkü, hemşosu olan Ordulu kaleciye teslim etmiş eldivenleri. Yedekte kalmanın üzüntüsüyle Renda küsmüş topa, amatörlüğe dönüş yapmış. Eski semtinin takımına, Cerrahpaşa’ya gelmiş. İki sene burada kaleyi korumuş. İlk şampiyonluk sevincini burada tatmış.
         
1990-91 mevsimi ise Güzelhisar formasını giymiş yeniden. 1991-92 mevsimi yeniden Cerrahpaşa, yeniden yaşanan bir şampiyonluk. 1992-93 Çapa serüveni. Ama çok kısa sürmüş bu macera çünkü daha mevsimin ilk maçında kolu kırılmış, ilk sakatlığıymış bu. Soğumuş toptan, böylece kepenkler inmiş. Yaş 32.
 
Renda’nın iş hayatı askerlik sonrası başlıyor. Sene 1985. Yaz maçlarının birinde, Şeref Stadı’nda Hacı Şakir fabrikası takımının kalesini korurken yöneticiler beğenmişler onu, sevmişler. Takım şampiyon olmuş çünkü. Gel bizimle çalış demişler. İki sene sürmüş bu iş.
 
Sonraki çalışma, Merter’de bir etiket firmasında 1990-92 seneleri arasında. 1993 yılı çok önemli Renda’nın yaşamında, çünkü 2013 senesine kadar sürecek olan kendi işini kurması bu zamana rastlıyor. Tekstil etiketleri işi, yer Yeni Bosna.
 
Evlilik 1988 senesinde Ayşın hanım ile. İki çocuğu olmuş çiftin. Üniversite mezunu olan Ceyda 1989, üniversite okuyan Ozan ise 1993 doğumlu.
                         
Davut Kılıç şöyle tanıtıyor öğrencisini. ‘’Cihan çok çalışkan bir kaleciydi. Asla idman kaçırmaz, ciddiyetle çalışırdı. Kendine iyi bakardı, hiç sakatlandığını hatırlamıyorum. Refleksleri iyiydi. Hava toplarına da hakimdi. Bu hakimiyetini ceza sahası içinde de gösterirdi. Çukurbostan maçlarına da gelirdi. Geldiğinde takımlar onu almak için yarışırlardı aralarında. 1985-86 mevsimindeki güçlü takımda en sevdiğim öğrencimdi Cihan.’’
 
Davut Kılıç, kedi kalecinin olumlu kişilik özelliklerine de değiniyor, saygılı biri olduğunun altını çiziyor, aile ilişkilerinin de sıcak olduğunu belirtiyor.
 
Cihan Renda alkol kullanmıyor, cigara içmiyor. Onun üç arabası var. Audi A4, Focus ve Megane. Aile üyeleri dört tane çünkü. Mazbut bir yaşantısı olduğunu söylüyor, en büyük zevki hafta sonları hanım ve çocuklarla gezmekmiş. Şu anda aile Beylikdüzü’nde şirin bir villada yaşıyor. Yazları konutun havuzuna girmeyi de sevdiğini ekliyor Renda.
 
Top oynarken kendine model olarak Beşiktaşlı Sabri Dino’yu seçmiş, bir de Beşiktaşlı Adem var beğendiği file bekçileri arasında. Tuttuğu takım Kara Kartal. Futbol oynarken denediği uğur toprak sahanın direklerine ve ortasına çizgi çizmekmiş.