CENGİZ ERKAZAN



Fındıkzade kedileri, attığı goller ve delici forvet kimliğiyle adını altmışlara ve yetmişlere kazımış, sahici bir Karagümrük efsanesi kimliği taşıyan Cengiz Erkazan abilerini sadece bu yönüyle değil, İskender Başgan döneminden bu yana iç saha olsun, dış saha olsun, maçlarımızı en yakından takip eden, ‘en düzenli izleyici’ kimliğiyle de çok seviyor ve saygı duyuyor. Üstelik Cengiz Erkazan abileri haftanın en az 2-3 günü Davutpaşa 1926 lokalini ziyaret ettiği için, Tutya Sokağı sakinleri ve mırnavlarınca da tanınan ve el üstünde tutulan bir Davutpaşa 1926 yiğidi.
 
CE 13 Nisan 1945 doğumlu. Bir an önce futbol oynamak, bu şekilde hayatını kazanmak amacını küçük yaşlarda edindiği için öğrenim hayatı oldukça kısa geçmiş. Hırka-i Şerif İlkokulu’nun bitirdikten sonra, Kuleli Askeri Okulu’nun sınavlarına girmiş, bilinçli olarak sorulan sorulara yanlış yanıtlar vermiş ve sahici hayatın sularında yüzmeye başlamış.
 
CE’nin lisansiye olduğu kulüp, yıllarını verdiği Karagümrük. 1962 yılında genç takımda hemen dikkat çekmiş. 1968 yılına kadar hizmet sunmuş kırmızı siyah formaya. Sayısız goller atmış, alkış almış, kulübün simge isimlerinden biri olmuş. Böylece birinci ligin yaman takımı Şekerspor yöneticilerinin gözüne girmiş. 1968 yazında başkentin yolunu tutmuş. İki yıl yeşil beyazlılar için ter akıtmış, 1969 yılında şampiyonluğa koşar adım giden Cimbom’a attığı gol,Erkazan’ın1970 yazında sarı kırmızılı formayı giymesinde etkili olmuş olmalı.
 
BrianBirch’ün yönetiminde tarihinin belki de en parlak dönemini yaşayan Galatasaray takımının bir parçası olarak görüyoruz CE’ı, 1970-72 yılları arasında. Sakatlıklar nedeniyle veriminin düştüğü 1973 senesinde Konya İdman Yurdu’na kiralanması ve 1973-75 yılları arasında yeniden Karagümrük kulübüne dönüşü CE’nin futbol yaşantısının son dönemleri.
 
CE’nin askerlik günleri 1966-68 arasında. Acemilik İskenderun, usta birliği Gölcük’te. Ama aldığı izinlerle Karagümrük maçlarını hiç aksatmamış bu yıllarda.
 
CE çok başarılı bir forvetmiş. İleri üçlünün sağında da, solunda da, ortasında da aynı beceriyle oynarmış. Sağ ayağı da, sol ayağı da eşit derecede güçlüymüş. Kendine örnek olarak Fenerbahçe ve Beşiktaş’ta büyük golcü kimliğiyle yıldızlaşan, Yeşilçam’da bile filmler çeviren Şenol Birol’u almış. CE Karagümrük günlerinden en çok İlhan Söyler’i özlüyor bugün. Kankasıymış Söyler.  
 
CE’ın dünya evine girişi 1972 senesinde. Evlilik istikrarla devam ediyor 45 senedir. Üç çocuk bu birlikteliğin ürünleri.  
 
CE iş hayatı çok istikrarlı ve başarılı geçmiş. Vefalı Nedim Güven’in teşvikiyle girdiği tavukçuluk işinde geçen 25 sene bunun tanıtı. Güven-CE dayanışması on yıl kadar sürmüş Vatan Caddesi’nde. Sonra CE kendi adına sürdürmüş ticari etkinliğini. Horhor, Sofular’da.
 
CE’nin yaşamının önemli bir parçası da atçılık olmuş. Hipodromda senelerce at koşturmuş biri o. Merak Galatasaray’ın ve ulusal takımın altmışlı yıllarda ve yetmiş başlarındaki değişmez orta sahası Ayhan Elmastaşoğlu’ndan bulaşmış. Yavru Ayhan genç oyuncuları çevresinde toplar yarışlarla ilgili bilgi verir, tahminler yaparmış çünkü CE’ınCimbomlu günlerinde.
 
CE da işlerin olumlu yürüdüğü 1985 yılında Meneviş isimli Arap atıyla, kırmızı siyah montuyla, Veliefendi’de at sahibi kimliği edinmiş. Yıllar içinde Api, Rising Star, Beyhanbey gibi atları olmuş. Ama en büyük sevinci, Ömür Yoğurtlarının sahibi Tulga Yüzatlı’dan satın aldığı Arap atı İkimiz ile yaşamış. İkimiz, dönemin efsane atı, Talha Özgen’in Tunca’sı ile çekişir dururmuş. CE’ın o günlerde çalıştırıcısı Abdullah Akalp’mış. Atlarına hemen hemen bütün cokeyler binmiş. Süleyman Akdı’dan, Kadir Altınöz’e, Akın Özdeniz’den Kazım Yıldız’a. Ama en sevdiği ve en çok at teslim ettiği, ‘Kemancı’ lakabıyla müthiş sürpriz atları potaya getiren Halil Kaya’ymış!
 
CE sinema sanatını çok seviyor. Özellikle gençlik yıllarında sinemaya gitmeyi çok severmiş. Hiç unutamadığı hala heyecanla andığı bir film var. 1956 yapımı, Edward Dmytryk’in yönettiği, SpencerTracy ve Robert Wagner’in başrollerini paylaştığı TheMountain. Bizde, Dağların Fedaisi adıyla oynamış, CE bunu altmışlı yılların başında izlemiş, büyük olasılıkla Şehzadebaşı’ndaki Yeni Sinema’da.
 
CE bugüne kadar Fatih, Karagümrük, Hırka-i Şerif, Merter, Ataköy, Büyükçekmece Sinanoba gibi semt ve ilçelerde yaşamış. Zevkleri televizyonda spor izlencelerine bakınmak, yürüyüş yapmak, eski arkadaşlarla muhabbet. Müziklerden favorisi eski İtalyan şarkıları, nohut ve pilav vazgeçilmez yemekleri.
 
CE’ınDavutpaşa 1926 bağlantısı takımımızın generali Davut Kılıç. İkili ilk kez 1962 yılında Karagümrük genç takımında bir araya gelmiş. General’in Karakaş kahvesi yetmişli ve seksenli yıllarda kopmaz bir bağ yaratmış aralarında.