AHMET BİLGİN



Yetmişli yılların acar forveti Ahmet Bilgin’in adı Davutpaşa1926 ailesi içinde hiç kuşkusuz hala çok yaygın, hala çok saygın ve yalnızca olumlu çağrışımlar yaratıyor. Çünkü Ahmet Bilgin Davutpaşa forması altında, 1972-74 yılları arasında başarılı bir forvet olmanın ötesinde, yıllardır işinin ehli bir ürolog olarak da kavuniçi kahverengi renklerin sayısız evladına sağlık hizmeti sunuyor Haydarpaşa Nümune Hastanesi’nde.
 
Ahmet Arkan Bilgin 9 Temmuz 1951 Diyarbakır doğumlu. Ama hem babasının subay oluşu, hem de aldığı tıp eğitimi nedeniyle sayısız il dolaşmış bugüne kadar. Çocukluk yılları Edirne, Kırklareli, Erzurum ve Ankara’da (1955-64) geçmiş. Sonra İstanbul’da görüyoruz kendisini. Çapa, Harem-Çiçekçi, Acıbadem, Çengelköy bugüne kadar yaşadığı semtler. Askerlik yılları Samsunve  Erzincan, zorunlu hizmet ise Düzce, Bingöl ve Isparta’da geçmiş.
 
Bilgin’in ev hanımı annesi Sultan Diyarbakır, subay babası Mehmet Bilgin iseBingöl kökenli.Dört kardeşler, ikisi erkek, ikisi kız.
 
Ankara İltekin İlkokulu, Şehremeni Ortaokulu, Pertevniyal Lisesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (1968-1975) Bilgin’in okumuş olduğu okullar.
 
Futbola İstanbul’da başlıyor, semt kulüplerinde gösteriyor ilkin yeteneklerini. Çemberlitaş semtinin birinci amatör kümede mücadele eden Taçspor’undalisansiye oluyor. Sene 1968. Üç yıl burada top koşturuyor.
 
1971 senesinde kendisini bu kez ikinci amatör kümenin güçlü takımı Altınok’ta görüyoruz. Bu mevsim hayli renkli geçiyor kendisi için, otuz golle gol kırallığını kazanıyor çünkü. Takımını şampiyonluğa taşıyor.
 
Ahmet Bilgin 1 Temmuz 1972 senesi Beşiktaş ile profesyonel mukavele imzalıyor. Ama kadroda kendisine yer bulamayınca Kasım ayı geldiğinde Davutpaşa’ya geliyor geçici hizmete. Kiralık konumunda. Bizim başkan o günlerde Nejat Ayberk çünkü ve henüz öğrenci olan Bilgin’in Cerrahpaşa’da hocası. 1973-74 mevsiminde de benzer şeyler yaşanıyor. Kartallar’da yine kadroya giremeyen genç oyuncu Kasım ayında bir kez daha kiralık olarak aramıza katılıyor. Ama mevsim sonunda küme düşmemiz Bilgin’in hevesini kaçıracak, okulun da bir yıl sonra sona erişiyle, futbolu erken yaşta bırakacak, askerliğin yolunu tutacaktır.
 
Davut Kılıç şöyle anlatıyor Bilgin’in topçuluğunu. ‘’Ahmet daha çok sağaçık oynardı ama ileri üçlünün her yanında yer alırdı. Kanatları daha çok severdi. Direk gole gitme özelliği çok iyiydi. Hep dikine oynardı. Gol şansı büyük olan bir topçuydu. Adam geçmeyi de iyi becerirdi. Süratliydi, tekniği yeterliydi. Boyu 1.68 olduğu için kafa toplarında pek güçlü değildi. Ama sahada varını yoğunu ortaya koyardı her zaman. Sert, hırslı ve enerjikti. Kaybetmeyi asla sevmezdi, tahammülsüzdü yenilgiye.
 
Hiç unutmadığım bir anım var Ahmet ile. Bakırköy’de bir veteran turnuvasında üçüncü olmuştuk. Şampiyon olamamamıza çok sinirlendi Ahmet. Bakırköy belediye başkanı Ateş Ünal Erzen’in verdiği kupayı önce almak istemedi. Çok ısrar ettiler de öyle katıldı kupa törenine.’’
                 
Davut Kılıç öğrencisinin kişiliğini de şöyle tanımlıyor. ‘’Ahmet’i yakından tanımayan biri onu çok farklı yorumlayabilir. Çünkü Ahmet kolay sinirlenen, öfkesiyle kırıcı olabilen biri. Oysa hemen sakinleşen, temiz kalpli biri aslında. Asla kin beslediğini görmedim bugüne kadar. Aksi gibi görünür ama altın kalplidir.’’
 
1975-77 arasında Bilgin’i ilkin acemi birliği Samsun’da, sonra da usta birliği Erzincan’da buluyoruz.
 
Terhis sonrası ise şöyle: 1977-80 arası, Düzce’de hükümet tabibi, Bingöl’de devlet hastanesinde başhekim, sonra yine Bingöl’de sağlık müdürü.
 
Bilgin 1980-84 arasında ihtisasına başlıyor. Haydarpaşa Nümune’de üroloji bilim dalında. 1984-85 yılları mecburi hizmet dönemi. Isparta, Semirkent ilçesi devlet hastanesinde. 1985-87 arasında ise bu kez Cerrahpaşa’da adli tıp kurumunda.
 
Bilgin 1987 yılında Haydarpaşa Nümune Hastanesi üroloji kliniğinde baş asistan konumunda. 1994 yılına kadar sürüyor bu. Bu kez kendisini baş hekim muavinliğinde görüyoruz. 2007 yılına kadar sürüyor.
 
2007-11 arasında Bilgin üroloji kliniğinde uzman kimliğinde çalışıyor. 2011 sonrası ise yeniden başhekim muavinliğine dönüyor. 2012 kasım ayı geldiğinde hastanenin idare bölümünde görev alıyor, bu konumunu şu anda da koruyor.
 
Bilgin’i 1974’de, gencecik yaşta futboldan emekli olduğunu sananlar yanılıyor, hem de çok yanılıyor. Çünkü Bilgin bugün 65 yaşını devirmesine karşın hala top koşturuyor, birinci ve amatör kümelerde. Tamam belki 1974 sonunda perdeyi indirmiş gözüküyor, hatta bu futbol perhizi 1980 yılına kadar sürüyor ama bu tarihte Bilgin yeniden dönüyor futbola. Ve tam 36 yıldır ter döküyor çeşitli formalar altında. Taçspor, Duvardibi, Karacaahmet, Esatpaşa, Valide Tayfun, Selamsız bunlardan birkaçı. Şu anda ise KozyatağıAcarspor için çabalıyor, mücadele ediyor.
 
Gelelim Bilgin’in aile yaşantısına. Dünya evine giriş 1977 senesinde. Meral Hanım ile. Çiftin çocuğu yok.
 
Ahmet Bilgin müziğin her türlüsünü seviyor, dinliyor, ilahiden rythymandblues’lara kadar. Sinemadan hoşlanıyor, eskiden Türk filmleriymiş gittikleri, şimdilerde yabancılara dönüş yapmış. Ama duygusal filmler yeğledikleri, dramatik yapıları güçlü olanlar. Macera filmlerinden, vurdulu kırdılı yapımlardan uzak duruyor. Beğendiği topçuları sayarken ise iki ismin üstünde duruyor, Pele ve Eusebio’nun.  
X