KURULUŞ


DAVUTPAŞA SPOR KULÜBÜ’NÜN KURULUŞU




1926 yılıydı. Davutpaşa Ortaokulu talebelerinden on, on iki kadar genç, Fehmi Unç’un evinde bir toplantı yaparak bir kulüp kurmaya karar verdiler. Ama semt epey tutucuydu, futbola pek sevecen gözlerle bakmıyordu. Top lafını eden gençler babalarından dayak yiyordu.
 
Top düşkünü gençler ilkin Davutpaşa Camii avlusunda, bezden yaptıkları topla iddialı şekilde oynamaya başlamışlardı. Başlangıç böyle oldu. Biraz zaman geçtikten sonra, aralarında topladıkları 125 kuruşla 5 numara sırımlı bir top almayı başardılar. Cami avlusu dar gelmeye başlayınca topa sevdalı gençler, Çukurbostan meydanında deve dikenleri ve baldıran otlarını temizleyerek bir idman sahası yaptılar.
 
Bu günlerde Yedikule-Samatya arasında, demir kale direkleri bulunan Şark Şömendöfer kulübüne ait olan sahada birçok gayrımüslim takım maçlar tertipliyor; bu karşılaşmalara Türk takımı olarak sadece Şarkşömendöfer ile Samatya Şark İdman katılıyordu. Semtin genç gurupları da bu topçuları hayranlık ve heyecanla izliyordu.
 
İşte semt sakini bu gençlerden İsmail Eriş, A.Fahri Erturhal, Ali Rıza Öğüt, Saim Öğüt, Fehmi Unç, Emin Kumraloğlu ve Salih Kupşi  1 Ocak 1926 Cuma günü Cemiyetler Kanununa uygun biçimde kurdu kulübü.
 
Kulübün adı: Davutpaşa Gençlerbirliği
Renkler: Kavuniçi – kahverengi
Alameti: Kalp üzerinde turuncu yıldız
Gayesi: Memleket sporuna hizmet
 
Maddi koşullar gençleri derin derin düşündürüyordu. Sadece bir toptu ellerindeki. Başka malzemeleri yoktu. Fakir semtin sporsever ahalisi ayda 25 kuruş vermeyi taahhüt ederek kulübe üye oldu. Bu para ile şort, tozluk, pabuç ve bir de yedek top temin edildi. Ancak forma bulmakta sıkıntı çekildi. Çünkü kavuniçi ve kahverengi renkli kumaş piyasada yoktu. Neyse ki Aksaray kulübünden bir takım lacivert forma ve ardından da Sakarya kulübünden bir takım yeşil-sarı çubuklu forma hediye edildi de maçlara çıkabildik!
 
Malzeme bir çuval içinde, kahve köşesinde saklanıyordu. Gençler de Hekimoğlu Ali Paşa Caddesindeki, bugünün havuzlu kahvesinde oturuyordu. Şimdi sıra gençleri kahve köşesinden kurtarmanın zamanıydı! Bir kurul oluşturuldu ve Evkaf’a müracaat edildi. Kulübe,  Hekimoğlu Ali Paşa Camii kütüphanesi kulüp binası tahsis edildi böylece.    
 
Çukurbostan’a sığmayan ateşli gençler, Arapkuyusu sahasına koşmaya başladı. Birçok Rum ve Ermeni takımıyla özel maçlar yapıldı. Rakipler genelde gayrıfedere takımlardı ve belirli bir renk ve isim taşımıyordu.