İSMAİL KÜPOĞLU





 

 


Milli Piyango’nun yılbaşı çekilişinde, İstanbul’da bir seyyar salepçinin 200 bin TL kazanmasıyla 1 Ocak günü başlayan ve Emekli Subay Ressamlar Cemiyeti’nin kuruluşuyla 31 Aralık gününoktalanan şanlı 1945 senesi,her ne kadar ABD devletinin 6 Ağustos günü Hiroşima’ya, 9 Ağustos günü Nagazaki’ye attığı ve en azından çeyrek milyon insanın ölümüne neden olan atom bombalarıyla kana bulansa da, büyük bir insanlık suçu olan 2. Dünya Savaşı’nın bitişine tanıklık etmiş, dahası bir yığın mümtaz Türk büyüğünün gezegene ayak basmasıyla bayağı onurlanmıştı.
 
Titrek sesi ve kırmızı uzun tırnaklarıyla beni hep korku filmlerinden daha çok ürkütmüş Emel Sayın (20 Kasım), Davutpaşa tarihinin kutsal isimlerinden solaçık namlı grafiker Necati Balaban (21 Aralık), çektiği birbirinden sıkıcı filmle sayısız sinemasevere işkence çektiren Wim Wenders (14 Ağustos), günahlarımdan azıcık daha az sevdiğim Hollywood gülü Robert De Niro (17 Ağustos), Türk Sineması’nın büyük sultanı Türkan Şoray (28 Haziran), tanıdığım en büyük Türk şarkıcısı Cem Karaca (5 Nisan), Davutpaşa kıdemlisi, cerrahların en eli mahir olanı Nail Kır (24 Ocak), Davutpaşa tarihinin en iyi sağaçığı Ali Açıkgöz (13 Şubat), Davutpaşa tarihinin sağlam süpürücüsü Oktay Mat (6 Ekim), Davutpaşa tarihinin acar orta sahası Hasan Bilgütay (28 Şubat), Davutpaşa tarihinin atletik stoperi Erol Şat (15 Temmuz), Davutpaşa tarihinin en iyi muz orta yapan sağaçığı Savaş Vardoğan (20 Kasım) hep bu 1945 senesinin has ürünleri. Bunlara elbette aramızda sadece bir mevsim (1968/69) kalmasına karşın başarılı topçuluğuyla Alipaşa ahalisinin kalbinde nadide bir yer edinmiş İsmail Küpoğlu’nu da ekleyebiliriz.  
 
Küpoğlu 18 Kasım 1945 Manisa doğumlu. Artık aramızda olmayan Tevfik Baba çiftçi, Anne Türkan hanım ise terziymiş. Oğul İsmail çocukların en büyüğü, üç de kızkardeşi var.
 
Küpoğlu öğrenim hayatı boyunca epey okul değiştirmiş. Manisa Ali Rıza Çevik İlkokulu, Atikali’de Nişancı Mehmet Paşa İlkokulu, Cağaloğlu’nda Büyük Reşit Paşa İlkokulu, 7-11 yaşları arasında ilköğrenimini aldığı okullar. İstanbul Erkek Lisesi orta bölümü, Mahmutpaşa Ortaokulu, Sultanahmet Ticaret Lisesi ise orta öğrenim yıllarının geçtiği okullar. Liseden 1964/65 döneminde mezun olmuş Küpoğlu. Yükseköğrenim ise Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde. İşletme bölümünden 1970 senesinde almış diplomasını.
 
Şimdi de Küpoğlu’nun yaşamış olduğu kent ve semtleri sıralayayım. 1945-54 Manisa, 1954-56 İstanbul-Atikali, 1956-70 Çemberlitaş, 1970-71 Trabzon, 1971-2014 Kadıköy-Feneryolu, 2001-2014 Bodrum- Gündoğan. Küpoğlu son 13 yılı Bodrum ile İstanbul arasında mekik dokuyarak geçirmiş. 9 ay Bodrum, 3 ay Konstantinopolis’te.
 
Küpoğlu, futbolaİstanbul’un köklü kulüplerden Alemdar’da başlamış.    1964-67 yılları arasında burada forma giymiş. Aynı yıllar içinde okuduğu Sultanahmet Ticaret Lisesinin futbol takımında görüyoruz. 1966-70 yılarında ise okuduğu İktisadi Ticari İlimler  Akademisi futbol takımında top koşturuyor. Sonrasında ise sırayla;  1967-68 Galata, 1968-69 Davutpaşa, 1969-70 Küçük Ayasofya, 1970-71 sezonunda 2. Lig’in yaman takımı Trabzonspor’da. Piliç lakabıyla anılan Mehmet Aydın, Atay Aktuğ, Necmi Perekli, Güvenir Kurtar, Kaleci Faruk Elbirlik ve Takoz Cemil takım arkadaşlarıymış. Profesyonelliği kabul etmemesi ayaktopu geleceğini engellemiş. Ve rota böylece yeniden İstanbul’a çevrilmiş. 1971-72 mevsiminde yeniden Alemdar forması giymiş.
 
Küpoğlu bir orta saha oyuncusu. Hem sağ ayağı, hem de sol ayağı iyiymiş. Savunma yönü iyi, hücum yönü güçlüymüş. Çok sakin bir topçuymuş. Ne sarı, ne de kırmızı kart görmüş futbolcu yaşantısı boyunca. Bacak arası bile atsalar aldırmaz, oyunuma bakardım, diyor gülerek. Ama doksan dakika
sahanın her yanına basan, mücadeleci oyunculardanmış.
 
Bu yönüyle de, Davutpaşa günlerinde, hırçın ve sağı solu belli olmayanantrenör Müsellim Kesse’nin gözüne girmeyi başarmış. Hep ilk on birde yer bulmuş. Tekniğinin yanındasoğukkanlılığı da önemliymiş.
 
Davutpaşa anıları arasında iki tatsız olay büyük yer tutuyor. İlki 1968/69 mevsiminin ikinci yarısındaki 0-1’lik Beyoğluspor maçıyla ilgili. Maçın sonlarında köşe atışından gelen top altı- pasta önüne düşmüş Küpoğlu’nun, ancak kale içinde Beyoğluspor’luların kümelenmiş olması genç oyuncuyu telaşlandırmış. Bu nedenle sağ ayağının dışıyla yaptığı vuruş üstten avuta çıkmış. Yenilgimiz bu nedenle derinden yaralamış Küpoğlu’nu.
 
İkincisi ise kümeden düşmemizin kesinleştiği 1-3’lük Isparta deplasmanı. Okul sınavları olduğu için Antalya’ya kadar uçakla gelmiş genç oyuncu yönetimin aldığı biletle. Oysa arkadaşları otobüsle gitmiş maça. Ama Küpoğlu Isparta’da maç öncesi tek başına yediği akşam yemeğinde restoranın verdiği yemeknedeniyle barsaklarını bozunca geceyi tuvalette geçirmiş. Sabahın erken saatlerinde getirtilen doktorun,maçta oynamamak kaydıyla iğne yapılması veya ağızdan tabletverilmesi şeklindeki seçeneklerinden, ağızdan tablet alarak maçta oynama seçeneğini tercih etmiş. Ama ayakta duracak hali yokmuş. Yine de arkadaşlarını yalnız bırakmamak için mücadele etmiş, formasını giymemezlik etmemiş.  Bu arada maç da pek neşeli geçmemiş. Isparta golleri sıralamaya başlamış. Savunmada hata yapan stoper Necmi’yi çalıştırıcımız Müsellim Kesse büyük bir hışımla sahaya girerekoyundan almış. Yerine Wolkswagen Hasan girmiş oyuna. Antrenörümüzün öfkesini ve volkanı anımsatan tepkisini 45 yıl sonra bile biraz ürpertiyle hatırlıyor Küpoğlu. Vesoyunma odasında bayıldığını,İstanbul’a dönüşte otobüsün en arka koltuğunda  başkanımız rahmetli Müfit Değer’in dizine başını koyup uyuyarak yolculuk ettiğini.
 
Kolej takımı kimliğinde hatırlıyor Davutpaşa’yı Küpoğlu. Şükrü Dik, Ahmet Mıcık, Turgut Yüksel, Metin Koçal, Bediz Baysal ve deplasmanlarda hep aynı odayı paylaştığı Necati Balaban sevgiyle andıkları. Ama en yakın kankası erken yaşlarda aramızdan ayrılan Ömer Gürmen’miş. Gürmen Kadıköy yakasına taşınmasına da ön ayak olmuş kendisine.     
 
 
Askerlik 1972/Ekim-74/Ocak sonu arası. Küpoğlu acemi birliğine 1972 Ekimayındagelmiş,Tuzla Piyade Okulu. 1973/Nisan ayında ise kendisini Sarıkamış’taki 9. Kolordu destek kıtaları hizmet bölüğünde buluyoruz. Görev bölük komutan vekilliği. Bu günlerde Küpoğlu topçuluk hünerlerini 2. Lig’deki Erzurumspor’da göstermiş, teknik direktör ise İsmet Arıkan.
 
Küpoğlu 1974 Ocak ayında hür amiral rütbelerini takmış. Hiç vakit kaybetmeden iş hayatına atılmış. ECA‘dastok kontrol uzmanlığı ilk görevi. 1976’da IBM’de kurs görüpönce bilgisayar programcısı olmuş. Daha sonra sistem analisti olarak çalışmış. 1980 senesinde, önemli bir boya dağıtım firması olan Uzertaş’ta bilgi işlem müdürlüğü yapmış. Panda A.Ş. ise trikotaj üzerineymiş. Bağcılar-Güneşli de geçmiş genel müdürlük yılları.
 
1982 yılı Küpoğlu’nun Eczacıbaşı yıllarının başlangıcını imliyor. İlk yıllarda İpek Kağıt ve Emdaş Menkul Değerler bölümünde bilgi işlem yöneticiliği, daha sonraki yıllarda ise Eczacıbaşı Topluluğu’nun BT içerikli “Teknik Satınalma Yöneticiliği” görevini yapmış. Toplam 22 yıl sürmüş bu çalışma. 2004yılındaemekli olmuş. İş hayatı bitmiş böylece. Yorgun Küpoğlu rotayı bu kez Bodrum-Gündoğan’a çevirmiş. On yıldır dinleniyor. Ama günde 10 km olmak üzerehaftada 5 gün yürüyormuş, sporunu ihmal etmemek için.
 
Küpoğlu’nun dünya evine girişi 9 Ağustos 1973 tarihinde banka emekçisi Nebile hanım ile. Kets Firmasında Bilgisayar konusunda “Kurumsal Satış Yöneticisi”olan Zeynep Küpoğlu (1974) ve Eczacıbaşı’nda “Bilgisayar  Sistem Destek Yöneticisi” Can Küpoğlu (1980) bu mutlu birlikteliğin ürünleri.
 
Küpoğlu kendisini ‘’duygusal biriyim’’ diye tanımlıyor. Ailece hayvanları seviyor, sokak köpeklerine ve kedilerine mama alıp besliyorlar. Şu anda Kadıköy-Feneryolu’ndaki evlerinde beş kedi var. Kitap okumayı seviyor. Hafif batı, Türk sanat, Türkçe pop ve arabesk’ te de kulağına hoş gelen müzikleri keyifle dinliyor. Evde bilgisayarında tonla mp3 toplamış. Zeki Müren, Ebru Gündeş, Muazzez Ersoy, Nilüfer ve Kayahan favorileri.
 
Küpoğlu Sözcü gazetesi okuyor, daha çok Kanal D, Ntv, Star tv ve Halk tv gibi televizyon kanallarına ağırlık veriyor, dizilere de bakınıyor. Siyasi çizgisi sosyal demokratlık.
 
Arabası Audi A3. Bir de Vespa motor kullanıyor Gündoğan’da. Ehliyetini 1974 yılında almış. Aracını trafikte kontrollü  kullandığını, 2 küçük hasarlı kazanın dışında kaza yapmadığını söylüyor, büyük bir özgüvenle. Küpoğlu’nun en beğendiği topçular BJK’lı Baba Recep,BJK’lı Yusuf Tunaoğlu. GS’lı Metin Oktay, FB’liCan Bartu, BJK’lı Vedat Okyar. Ama en çok Dalyan’da bir arada top koşturduğu takım arkadaşlarını ve abilerini seviyor. Melih Ilgaz, Boncuk Ömer, Birol Pekel, Halit Deringör, Gökçen Dinçer, Osman Arpacıoğlu, Şükrü Birant, Yavuz Şimşek, PTT’li Yaşar, Tezcan Ozan ve Ercan Aktuna.
 
Küpoğlu Beşiktaş taraftarı, aynı zamanda kongre üyesi. Oğlu Can da öyle. Siyah beyaz renklere olan aşkını, Manisa mahalli ligindesiyah beyaz renkleri taşıyanSakaryasporkulübüyleilişkilendiriyor. Manisa önemli onun için. Küpoğlu doğduğu ili çok seviyor. Bereketli topraklarını, sıcak geçen yazlarını, Manisa da yaşamakta olan amca-hala ve teyze çocuklarını sevgiyle anıyor.  
 
 
Küpoğlu nükleer santralların yapımına karşı, hes’lere de doğanın tahribi nedeniyle olumsuz gözle bakıyor. Gezi direnişini haklı buluyor. 17 Aralık-25 Aralık sürecinde suçlananların, adalet önünde aklanmasının gerektiğini belirtiyor,